Tarta czekoladowo-karmelowa z wiśniami i prażonymi orzechami

Tarta czekoladowo-karmelowa z wiśniami i prażonymi orzechami

Wielkim smakoszem czekolady był Fryderyk Chopin. Z listów kompozytora dowiadujemy się, że lubił rano gawędzić przy czekoladzie (pitnej) albo, że dostawał tabliczkę czekolady od Sol (Solange Clésinger (1828-1899) - córki George Sand).

Składniki:

250 g ciastek

150 g masła

Konfitura z wiśni

Puszka masy kajmakowej

2 gorzkie czekolady

Orzechy włoskie


Sposób przygotowania:

Ciastka zmielić w blenderze. Roztopić masło. Zmielone ciastka połączyć z masłem. Wyłożyć na formę do tarty i odstawić do lodówki na 30 minut.

Czekoladę połamać na kostki. Roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać.

Na spodzie tarty rozprowadzić konfiturę z wiśni. Łyżką wyłożyć polewę czekoladowo-kajmakową i wyrównać nożem. Posypać prażonymi na patelni orzechami włoskimi.


Przepis na tartę czekoladowo-karmelową powstał spontanicznie po Mistrzowskim Recitalu Itzhaka Perlmana w Gasteig, w Monachium.